Slovakya Vatandaşlık Danışmanlık Şirketi
Background

Slovakya Vatandaşlığı

SLOVAKYA OTURMA İZNİ

Geçici ikamet izni, verildiği zaman yabancının Slovakya'da ikamet etmesine, yurtdışına ve Slovakya'ya geri dönmesine izin verir. Geçici ikamet izni, yurtdışında yaşayan Slovaklar sertifikasına sahip bir yabancı için gerekmemektedir.
Geçici ikamet izni her zaman belirli bir amaca bağlıdır. Yabancılar Yasası'nın geçici olarak ikametgahı dışında faaliyette bulunmayı planlıyorsa, Yabancılar Kanunu (bu maddenin) aksini belirtmediği sürece geçici oturma izni için yeni bir başvuru yapmalıdır.
İş, istihdam, özel faaliyetler, aile birleşimi veya ordu görevleri için geçici ikamet izni verilen bir yabancı bu geçici ikamet sırasında çalışabilir.
Geçici ikamet izni, ilk kez maks. iki yıl. çalışma için geçici ikamet izni için başvuran bir yabancı ya da AB / AEA üyesi bir ülkede daimi ikamet eden yabancılar, 5 yıla kadar geçici ikamet hakkı kazanabilir.
Geçici Oturmanın Amacı
Geçici ikamet izni, bir Yabancı Polis Departmanı tarafından şu amaçlarla yapılabilir:
iş, düzenlenmiş bir işletme lisansı temelinde,
uluslararası antlaşma aksini öngörmedikçe veya çalışma iznine gerek duyulmadığı sürece çalışma iznine dayalı istihdam (yılda maksimum 180 gün mevsimlik işlerde)
Eğer yabancı bir öğrenci ise ya da Slovak Cumhuriyeti'ndeki okul / üniversitede okumakta olan bir öğrenci, geçici olarak kalış süresince iş veya çalışma da yapabilir (yabancıların Slovakça'da kalmaları halinde çalışma için geçici ikamet izni gerekmez) Cumhuriyet bir yarıyılda 90 günü aşmamaktadır)
özel etkinlik, iş değilse veya bir istihdam ilişkisi veya benzeri bir ilişki değilse,
özel etkinlik anlamı: Slovak Cumhuriyeti dışında yapılan çalışmalarla ilgili ders, sanat, spor, staj, Slovakya hükümet programlarından kaynaklanan faaliyetler veya Avrupa Ekonomik Uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan veya Çek Cumhuriyeti Cumhuriyeti'nin bir taahhüdü. Geçici ikamet izni, yabancının Slovakya'daki konaklamasının bir yarıyılda 90 günü geçmemesi durumunda gerekli değildir.
aile birleşimi, eğer yabancıysa:
Slovakya geçici oturma izni veya daimi ikamet izni ile bir yabancıyla evlenmiş, en az 18 yaşındaysa,
Slovakya'da geçici ikamet izni olan ya da geçici ikamet iznine sahip bir yabancının (bir ebeveynin) veya eşinin veya iltica sahibinin veya çocuğu kişisel bakım alan bir sığınmacı sahibinin eşinin (18 yaşın altındaki) bir çocuk yasayla veya yetkili makam kararıyla,
geçici ikamet iznine sahip bir yabancının 18 yaşından büyük bağımlı bir çocuğu,
18 yaşın altındaki bir sığınmacının doğrudan yükselen sırasına göre (ebeveyn, büyükbaba ve büyükanne vb.) göreceli olarak,
yalnız bir ebeveyn, geçici ikamet izni olan yabancılar veya daimi ikamet iznine sahip bir yabancıya bağımlıdır;
Uluslararası bir anlaşma uyarınca bağımlı kişiyse.
Polis, amacına ulaşması için gereken süre için bilimsel araştırma yapan veya geliştiren ancak 2 yıldan fazla olmayan bir yabancıya belirli bir faaliyet amacıyla geçici ikamete izin verir. Geçici oturma izni verilen bir yabancının, konunun öğretildiği bir istihdam ya da benzer bir istihdam ilişkisi başlatabilir. Aynı zamanda, Slovak Cumhuriyeti'ndeki yabancının bir yarıyılda 90 gününü geçmemesi durumunda da geçici ikamet izni gerekli değildir.
Polis birimi, aile birleşimi amacıyla, geçici ikamet iznine sahip bir yabancının ya da eşinin 18 yaşın altındaki bir yabancıya, diğer ebeveyni kabul ederse çocuğu kişisel bakımda bulunmayan ebeveynlere geçici oturma izni verir , ancak o çocuğu bulma hakkına sahiptir.

Geçici İkamet İzni Başvurusu
Geçici ikamet izni başvurusu, Yabancılar Yasası aksini önermediği takdirde (eğer varsa), yurtdışında, başvuranın pasaportunu veren ülkeye akredite olmuş elçilikte veya ikamet ettiği ülkede akredite edilmiş elçilikte şahsen yapılmalıdır. Böyle bir elçilik ya da özel durumlarda İçişleri Bakanlığına uygun olarak Dışişleri Bakanlığı, yabancının başvurması gereken bir başka temsilcilik bürosunu belirler.) Büyükelçilik veya başvuruyu alan diğer makamlar, başvuru tarihinde makbuz teyidi verir.
Geçici oturma izni verilen bir yabancının geçici oturma izni amacı dışında, Slovakya Polis Departmanında kalış amacının değiştirilmesi için başvuruda bulunabilir:
mevsimlik istihdam,
Çalışmaları tamamlayan yabancıların dışında, okudukları alanda istihdam için geçici ikamet izni istemek,
iş ya da istihdam amacıyla geçici ikamet izni verilen bir yabancıyla aile birleşimi.
Slovak Cumhuriyeti'ndeki yabancı bir yatırımcıya temsilci veya görev yapan ve aynı zamanda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi bir ülkenin vatandaşı olan eşi veya eşi veya 18 yaşın altındaki çocuğu geçici Slovakya Polis Departmanında ikamet iznini bizzat alabilir.

NASIL
BAŞVURULUR

GEREKLİ
ŞARTLAR

AVANTAJLAR & DEZAVANTAJLAR

YAŞAM
ŞARTLARI

Sizi Arayalım

0 216 410 22 22
title

Slovakya Vatandaşı Olmak mı İstiyorsunuz.

Konusunda Uzman Ekibimiz Slovakya Vatandaşı olabilmeniz için size profesyonel hizmet sunmak için hazır. Sizi bilgilendirebilmemiz için formu doldurabilirsiniz.

Slovakya vatandaşlığı başvurusu nasıl yapılır?

Her şeyden önce yabancının şu belgeleri vermesi gerekir:
Resmi formda verilen başvuru -
geçerli pasaport,
fotoğraf - başvuranın mevcut görünümünü gösteren 3 x 3,5 cm boyutlarında aynı resimden oluşan 3 parça
Ayrıca, 90 günden daha eski olmayan ve onaylayan belgeler:
eğer kalırsa,
İş :
kanuni bir organ olarak anılacak olan kuruluş belgesi,
yabancı bir kişinin kanuni bir organ olarak listelenmesi gereken bir şirket kuran sosyal sözleşme,
kuruluştaki noter kayıtları,
ticaret lisansı konusundaki işlemleri takiben ticaret bürosunun takdir yetkisi, ikamet izni eksikliği nedeniyle işlemin askıya alındığını gösterir veya
işi özel bir yönetmelikle kanıtlayan diğer belgeler (özel tıp pratiğini veya özel muayene avukatı yapmak için lisans gibi).
Eğitim: Eğitimin amacına ilişkin kanıtlar için, okulun yasal temsilcisi tarafından verilen bir onay kabul edilir. Örneğin, öğretim görevlisi veya temsilcisi, Fakültenin Dekanı veya Yardımcı Dekanı veya hayat boyu öğrenme durumunda ve Eğitim Bakanlığı'dır.
Özel programlar altındaki faaliyetler: Belgenin amacı, özel programlar altındaki faaliyetlerin uygulanması veya uluslararası antlaşma çerçevesinde yetki alan yetkili makamın onayı olarak görülür. Yetkili makam bir devlet idaresi, bilimsel çalışma, araştırma enstitüsü veya okul olarak görülür. Yasal temsilci tarafından verilen belgede konutun uluslararası sözleşme veya belirli bir program (örneğin, AB Sokrates, Erasmus) temelinde yapıldığı bilgisi içermelidir.
Daimi Oturma İzni
Daimi ikamet izni, yabancının Slovak Cumhuriyetinde ikamet etmesine, polis departmanı tarafından daimi ikamet izni verildiği süre içerisinde yurt dışında gezi ve Slovakya bölgesine geri dönmesine izin verir.
Bir başvuruya dayanan polis departmanı, önce beş yıl ("ilk onay") kalıcı bir ikamet izni verir. Beş yıl sonra, bir sonraki talep üzerine polis departmanı kalıcı olarak ikamete izin verir ("ek yetkilendirme" olarak adlandırılır).

Başvuru için Gerekli Belgeler
Her şeyden önce yabancının şu belgeleri vermesi gerekir:
Resmi formda verilen başvuru -
geçerli pasaport,
fotoğraf - başvuranın mevcut görünümünü gösteren 3 x 3,5 cm boyutlarında aynı resimden oluşan 3 parça.
Ayrıca, 90 günden daha eski olmayan ve bunu onaylayan belgeler:
yabancının mali sorumluluğu - kalışın her ayı için Slovakya'nın asgari yaşama ücretine eşit (yaklaşık 350 euro) eşit olarak gösterilmelidir (16 yaşın altındaki yabancıların yarısı oranında). Çünkü böyle bir belge dikkate alınacaktır:
eşin veya ebeveynin yeminli beyanı, başvuranın tüm kalış süresince maddi güvenlik sağlaması,
Slovakya'daki finansal kuruluşun başvuranın adını gösteren kişisel hesabı çıktısı,
işverenin kazanılan gelir miktarının teyidi.
Tolere Edilebilir Durumlar
Dış Polis Departmanının Verdiği Müsadere:
Sınır dışı edilmenin önündeki bir engel varsa,
geçici sığınma evi,
Seyahat mümkün değilse ve uygun olmadığından eminse
Slovakya topraklarında bulunan küçük çocuksa
en az 18 yıl süreyle insan ticareti ile ilgili bir suçun kurbanı ; otorite kolluk kuvvetleri veya İçişleri Bakanlığınca atanan kişi, yabancıyı, bu nedenle hoşgörünün kalması ve bunlardan kaynaklanan hak ve yükümlülükler için imkân ve şartları bildirir veya özel ve aile hayatına saygı gerektirir.
İzin verilen konaklama, gözaltı süresinin veya hapis cezasının süresidir; bu, Slovak Cumhuriyeti topraklarında yasal olarak ikamet eden yabancıya uygulanmaz. İzinli kalmak, yabancının gönüllü olarak istifa etmesinin yazılı isteğini belirten dilekçeyi teslim ettikten sonraki azami süre olarak kabul edilir veya bu talebin kaldırılması bir yabancı gözaltına alınıp Slovak Cumhuriyeti topraklarında ikamet etme hakkına sahip değilse uygulanmaz.
Polis, ödülünü ortaya çıkaran gerçekler ışığında 180 güne kadar tolere edilmek için yabancı oturma iznini talep etti. Polis Departmanı, Yabancılar Kanunu'nda aksini öngördüğü takdirde, talep üzerine makbuz teyidi yapıldığı tarihte başvurana bildirir.


Slovakya vatandaşlığı için gereken şartlar nelerdir ?

Slovak Vatandaşlığı nasıl elde edilebilir?
Her Slovak vatandaşının bazı hakları ve özgürlükleri vardır. Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığı üç şekilde elde edilebilir:
doğum yoluyla
benimseyerek
direk verilme (hibe)
Slovak vatandaşlığını kazanmak için gerekenler her iki durumda da geçerlidir.
Doğum
Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığı otomatik olarak bir çocuğu alır:
Velilerden en az biri Slovak Cumhuriyeti vatandaşı olan veya
Slovakya topraklarında doğan ve ebeveynleri devletsiz olan veya
Slovakya topraklarında doğan ve ebeveynleri yabancı uyruklu olan fakat çocuğu herhangi birisinden vatandaşlık kazanamaz.
Kanıtlanmış başka bir yabancı vatandaşlık yoksa, bir çocuğun Slovak Cumhuriyeti vatandaşı olduğu düşünülür:
Slovakya topraklarında doğmuş veya
Slovakya'da bulunmuş ve başka bir ülkenin vatandaşlığına geçtiği kanıtlanmadıkça ebeveynler bilinmiyorsa
Slovak vatandaşının ve yabancı vatandaşın bir çocuğu, daha sonra Slovak vatandaşının gerçekte ebeveyn olmadığını ispat etse bile, Slovak Cumhuriyeti vatandaşıdır.
Benimseme
Slovak Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir çocuk, en az biri Slovak Cumhuriyeti vatandaşı olan ebeveyn tarafından kabul edildiğinde, Slovak vatandaşlığını elde eder.
Hibe
Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığı, Slovak Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir başvuru sahibine verilebilir ve:
vatandaşlık başvurusundan hemen önce en az 8 yıl süreyle Slovakya'da daimi ikamet yerinde olup,
Hiçbir sabıka kaydı olmayan bir kişi ise ;
suç işlemiş olmaktan hüküm giymiş olan ve mahkumiyetin silinmesi 5 yıl öncesinden önce sona ermiş,
bir suç için kovuşturma koşullu olarak askıya alındı ​​ve tutukevresi süresinin sonu 5 yıl önce sona erdiyse,
bir soruşturma açan mahkeme tarafından bir suçlamanın kovuşturması sona erdirildi veya bir uzlaşmayı onaylayan savcı tarafından karar alındı ​​ve bu karar en az 5 yıl önce alındıysa.
Slovak vatandaşlığına nereden başvurabilirim?
Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığı, yazılı bir başvuru üzerine Slovak Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından verilir. Slovak Cumhuriyeti'nin ekonomik, bilimsel, teknik, kültürel, sosyal veya spor alanlarında fayda sağladığı önemli katkılardan veya Slovak Cumhuriyeti'nin diğer çıkarlarından birine vatandaşlık başvurusu yapanların Bakanlıkça değerlendirilmesi ve Slovak Cumhuriyeti Kanun hükümlerine uygun olarak karar veren Slovak Cumhuriyeti İçişleri Bakanı’nın onayını ile verilir.
Slovak vatandaşlığı başvurusu şahsen yapılacaktır:
Üst Düzey Bölgesel Birim Birimi Bölge Ofisi (VÚC - Vyšší Územný Celok) veya
Diplomatik misyon, veya
Slovak Cumhuriyeti'nin konsolosluk ofisi.
Bölgesel yargılama, kişinin ikametine bağlıdır. Bir kişi Slovak Cumhuriyeti topraklarında ikamet etmiyorsa, bölgesel yargı alanı Slovak Cumhuriyeti'ndeki son ikametgahıdır.
Hangi Bilgi ve Belgeler gereklidir?
Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığına yönelik bir başvuru aşağıdakileri içermelidir:
Adınız, soyadınız, kızlık soyadı, doğum sayısı (varsa), doğum yeri ve tarihi,
Başvuranın adresi (bu Kanun aksini öngörmedikçe),
Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığı talebinde bulunma nedenleri,
Tarih ve imza.
Başvuran bu belgeleri de sunmalıdır:
Kısa Özgeçmiş,
Kimlik kanıtı,
Doğum belgesi,
Medeni durum kanıtı: Evlilik belgesi, boşanma son cümle veya sertifika, eşin ölüm belgesi, başvuranın evli veya evli bir kadın, boşanmış veya dul
Slovak Cumhuriyeti'ndeki ikamet belgesi ve eski bir vatandaş ise - Slovak Cumhuriyeti'ndeki son ikamet belgesine veya bu ikamet yerinde yapılan doğru bir bildirime;
6 aydan büyük olmayan hiçbir ceza belgesi bulunmaması = Bir vatandaşı olduğu veya vatandaşı olduğu herhangi bir ülkenin ceza belgesinin bir nüshası ve ikamet ettiği herhangi bir ülkenin ceza belgesinin bir nüshası Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurmadan önceki son 15 yıl veya bu ülkelerin yetkili makamları tarafından çıkarılan herhangi bir sabıka kaydı bulunmadığına dair deliller,
Çekoslovakya, Çekoslovak Sosyalist Cumhuriyeti, Slovak Sosyalist Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti vatandaşlığına veya bir Vatandaşlığa Geçiş Sertifikasına veya başka bir ülkenin vatandaşlığına geçme belgesinden vazgeçme belgesi, eğer başvuran eski bir vatandaş ise,
"Yurtdışında yaşayan Slovak" statüsünü gösteren bir sertifika
Slovak dilinin bilgisi doğrulanmalıdır:
Başvuru sahibine, yakınlarına ve genel olarak Slovak Cumhuriyeti'nin tarihçesi, coğrafyası ve sosyo-politik gelişimi hakkında sorular sorulduğu mülakatta,
Hemen önce başvurana verilir en az 500 kelime içeren, Slovak dili basında rasgele seçilmiş makaleyi yüksek sesle okurarak,
Başvuru sahibi tarafından 30 dakika süreyle okunan makalenin içeriği hakkında yazarak.
İdari ücretler
Slovak vatandaşlığı için ücretler:
18 yaşın üzerindeki bir başvuru sahibine - 663.50 EUR
Bir çocuğa:
15 yıl içinde - 99.50 EUR
15-18 yaş arası - 132.50 EUR
Eski Slovak ya da Çekoslovak vatandaşlarına ve uluslararası hukuka göre yeniden başlayanlara - 16.50 EUR
1 Ocak 1993 tarihinden sonra doğan Çek vatandaşına - 16.50 EUR
En az bir ebeveyni doğum anında Çekoslovak vatandaşı olan bir kişiye - 16.50 EUR
Şu durumlarda ücret alınmamaktadır:
Sığınma hakkı tanınan yabancılar,
Çernobil bölgesinden yeniden yerleşen insanlar, (Ukrayna).
Ücretler, verildikten sonra tahsil edilecektir.


Slovakya vatandaşlığının avantajları ve dezavantajları nelerdir ?

Slovakya, ortalama bir yaşam koşullarına uygundur. Faiz oranları ciddi derecede düşüktür.
Yalnızca başka bir devletin vatandaşlığına kavuştuğunu kanıtlayan bir vatandaşa, başka bir devletin ya da vatandaşın vatandaşlığına kavuşması sözü verildikten sonra makul bir şekilde başka bir vatandaşlığa sahip olacağını varsayabilir. Slovak vatandaşlığını bırakmak, Slovak Cumhuriyeti'nin devlet bağından mahrum bırakabilir.


Slovakya'da yaşam şartları nelerdir ?

Aylık Kira
Şehir merkezinde daire (1 yatak odası) 477.16 €
Daire (1 yatak odası) merkez dışında 371.01 €
Şehir merkezinde daire (3 yatak odası) 775.00 €
Daire (3 yatak odası) merkez dışında 578.35 €
Şehir Merkezinde Apartman Dairesinde Metrekare Fiyat 1,767.03 €
Metre Kare başına fiyat Daire Merkez dışında 1.306.37 €
Maaşlar Ve Finansman
Ortalama Aylık Net Maaş (Vergi Sonrası) 787.87 €
İpotek Faiz Oranı Yüzde (%), Yıllık, 20 Yıl Sabit Faiz Oranı 1,94
Nerede Yaşamalı ?
Bratislava, coğrafi ve kültürel açıdan Avrupa'nın kalbidir: elverişli konumu sadece kültürlerin değil, ticaretin de merkezidir. Ayrıca, bir başkent olarak, kozmopolit, ama yine de yaşanabilir bir şehrin tüm avantajlarını sunuyor. Gurbetçilerin çoğunluğu kolay bir şekilde iş bulabiliyor ancak ücretler pek te istenildiği gibi olmayabiliyor.

Bir Sorunuz mu Var !

Vatandaşlık İşlemleri konusunda bize ulaşın